School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Protastúnach do b'ead 'Crom Dubh' a bhí na chomhnaidhe i gClochán. Bhí beirt bráthar ag tógaint Sáipéil i n-aice Chlocháin ach ní raibh a ndóthain airgid aca. Annsan chúaid bráthair go dtí 'Crom Dubh' ag lorg airgid air. Níl aon airgead agam arsa Crom Dubh ach tá tarbh taobh istig dón gheata ins an bpáirc agus beirighídh libh é más féidir libh. Do bhí an tarbh chómh dána san ná leigfeadh sé aoine in aice leis. Bhíodar chun an tairbh do mharbhú. Cúaidh bráthair aca isteach go dtí an tarbh agus chuir sé i láh air agus má chuir d'fhan an tarbh socair. Thugadar amach an geata é agus núair a chonnaic Crom Dubh an bráthair mheas sé an tarbh do bhaint díobh. Thug an
    Seán Ó Bric