School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Fear dob eadh Crom Dubh a bhí ann fadó agus Protastúnach ab eadh é. Bhí sé 'na chómhnaidhe a mBaile Dubh. Bhí sé 'na Thíghearna talmhan agus bhí sé i gcoinnibh na Caitilicí. Bhí an sagart ag bailiú airgid chun Séipéal do dhéanamh, agus nuair a chuadar go "Crom Dubh " dubhairt sé leo go raibh tarbh i Sliabh Brúnach aige agus é d'fhagháilt. Bhí an tarbh mór fiadhain agus cheap "Crom Dubh", go marbhóchadh sé na sagairt ach nuair a chuaidh na sagairt chun an tarbh d'fhagháilt, níor dhein sé faic leotha ach dul abhaile in aonfheacht leotha go macánta. Annsan nuair a chonnaic Crom an tarbh cómh
    Máighréad Breathnach