School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

fuair fear do'n mbaile caillte iad. Do cuireadhach an bheirt acu gan cómhra gan braitlín.
    ó Pádruig Mac an t-Saoir (72bl) Máire Nich an t-Saoir.
  2. Bhí fear bocht na chómnaidhe ar an Muirbhíg fadó agus bhí muirear mor air. Bhíodar lag leis an ocras. Lá amháin chuaidh a n-athair amach ag triall ar ghreim bídh dóibh ach b'fada leis na buachaillí a bhí sé amuig. Chuadar féin amach agus fuair gac duine aca cúpla práta ós na cómharsain.
    Chuireadhar isteach fé an luath iad chun iad a bheirbhiú. Nuair a bhíodhar beirbhighthe aige duine aca chuir sé ar an mbórd iad,bhí sé ag déanamh rud éigin annsan agus tógh duine dos na cailíní beaga ceann dos na prátaí. Ach bhain an buachaill dtí arís é bhí an cailín ag gol.
    Bhí na prátaí ins an
    Nóra Nic Gearailt