School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Seanchas i dtaobh na h-aimsire.
    An Ghrian
    Nuair bhíonn teas ro mhor ón ngréin ró mhoch ar maidin,deir na seandaoine na seasóchaidh an lá go mór mhór muna bé an Samhradh é. Má bhíonn an ghrian dearg ag dul fé tráthnóna cómharthaí aimsire breagh iseadh é. Nuair is deacair feuchaint ar an ngréin le linn dul síos di is gnáthach go mbíonn báisteach air. Nuair bhíonn cosa ón ngréin tráthnóna lé línn dul fé deirtear gur cómharthaí droch-aimsire é. Nuair a mhúchann an ghrian i gcaitheamh an lae bíonn báisteach air. Nuair bhíonn sí glan dearg ag dul fé di agus gan feuchaint ró fhairsing aici beidh aimsir bhreagh agus tiormach uirthi.
    Nuair dheirigeann sí an spéir ag dul fé dhi cómharthaí aimsire breagh iseadh é.
    An Ghealach