School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    níor stad sé gur bhain sé amach tráigh Fionn Trágha. Bhí mórán Éireann daoine ar an dtráigh ag imirt liathróide. "Is mó cath cruaidh comhraic a d'imir m'athair ar an dtráig sin agus dá mbheinnse cómh maith de gaiscidheach leis, ní fhágfainn neac mhic a Luain in bhúr mbeathaidh arsan mac. "Tá san cruaidh go maith a gaiscidhigh", arsa siad. Do dhruid duine des na fearaibh anonn leis, "bhfearra dhuit dul timceall do cuid chúraim agus gan baclinn" ar seiseann leis. D'iarr mac finn ar an bhfear cá raibh an toileán go raibh na fathaig. "Sé an áit go bhfuil na fathaig ná san oileán sin thiar". "Teanam lem 'cois a dhuine uasail" arsa mac Finn leis.
    Maitias Ó Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry