Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Scéal Sidhe.
    Bhí bean sa Duibhneasc fadó agus bhí taidhbhreamh aice go raibh na daoine mhaithe le teacht agus a leanbh beag do sgiobadh an oidhche bhí chuá; Nuair tháinig an oidhche d'fhna an bean gan codhladh agus timpeall a dó dhéag cualadh sí an gléodh amuig agus glór crúb na gcapall agus ní raibh sé i bhfad na diaid gur cuaaladh sí an capall agus a dhá crúb aige ar an doras. Bhí fios ansin ag an bhean cár fir a bhí ann agus dubhairt (dúirt) sí : ''Cé hé tú féin nó cad tá uait?'' (Deirear na bheadh aon comiac ag na síóbshaí mó labharadar leo) agus dimigheadar.
    Leis an linn sin léim an coileach amach ar an úrlár agus dhein sé trí glaodach agus d'fhágadh an leanbh a a mháthair.
    Bhí na faoine maithe
    Maighréad Ní Dúbhda