Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dul go glúin air. Nuair a connaich Fionné siúd leis abhaile ag tógaint gach aon comhgar agus dubhairt se le Grainne cúpla greideal ' raín a dheánamh agus greideal a cur isteach 'sna aon aca agus dá ndeárfadh sé aon nídh mar gheall ar an aran bheith cruaidh a rúd leis gur le buigeacht aráin a dfág an Fhiann gan ithe ar maidin é.
    Cuaidh Fionn féin isteach sa cliabhán agus dubairt sé le Gráinne a leigint uirthi gur leanbh é. Tháinig an Fathach isteach. Cuir Gráinne failte roimis agus chuir sí coír bídh air agus siúd ag cnadadh na n greideal é.
    "Nach cruaidh" an t-arán é seo a bhean a tighe" ar sé. Cruaidh ar sise le buigeacht dfág an Fiann na ndiaidh ar maidin é." "Mhuire fóir é, nác foláir nó gur díol na ficala ata aca". bhfuil fiacail 'gen
    Maitias Ó Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry