School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Fadó ní bhíodh na daoine ag imirt peile ach in cúpla áiteanna. Ins an blian 1888 bhí cluiche peile idir na Caol Bhuidhe agus Abhacaisle. I bpáirc le Padruig Ó Bhríc ó Bhaile an Aighre a bhíodar ag imirt. Bhíodh timcheall fiche fear ins gach fuireann. Ba iad fuireann Lios na Caol Bhuidhe an fuireann ba dheise. Ní raibh ach aon cúl ag fuireann Abhacaisle agus bhí timcheall naoi nó deich cúl ag fuireann Lios na Caol Bhuidhe. Bhí an páirc dúbh le daoine an lá san ag feucaint ar an cluiche. Séamus Ua Ruairc an captaon a bhí ar fuireann Lios na Caol Bhuidhe agus sé Antoní Donnchadha an captaon a bhí ar fuireann Abhacaisle.

Seán Ua Murchadha,
    Doire na Muice,