School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    an Daingin. Bé Hickson an tighearna talmnan de Sráid Bhaile agus cuid mór de'n Machaire. Deirtear go raibh Hickson na tighearna talmhan maith ac is minic a chuir sé daoine as a cuid seilbhe. Do chur sé Tomás Breathnach ó Ara Gleann as a tigh. Sé an fáth gur cuireadh amach é, ní dhíolfadh sé arrears. Nuair a cuireadh amach iad thánadar síos cun na Tíreach go dtí tig mo shin sean athair, Seán Ó Laoghaire, agus d'fhanadar ann ar feadh trí bliana. Annsan do dheineadar tig i dtalamh wásta.
    Bhíodar sé nó seacht bliadhan in a gcomhnuidhe nuair a chuir Hickson amach arís iad. B'iad na daoine féin a dheineadh an talamh do roinnt eatortha fadó go dtí gur dhíol Ventry a estát leis an Congested Board. Deir na daoine go raibh Ventry ana mhaith cun
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry