School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. An Tiarna Talún (continued)

Bhí beirt tighearna talmhan ina an ceanntar seo fadó.

(continued from previous page)
    Sa deire níor dhíol muíntir Taobh a' Cruich aon cíos. Bhíodh na báillí chúcha gach lá chun na h-ainmhidhthe a bhreith uatha. Nuair cídhfeadh muíntir Brandáin ag teacht iad ins na cóistí rithidís soir go dtí poínte na rangha agus dheinidís feadaóil suas go dtí muíntir Taobh a' Cnuic agus thógaidís na h-ainmhidhthe go léir go dtí an cnoch. Caitheadh na báillí dul abhaile arís gan aon rud aca.
  2. Sa deire níor dhíol muíntir Taobh a' Cnuich aon cíos. Bhíodh na báillí chúca gach lá chun na h-ainmhidhthe a bhreith uatha. Nuair cídhfeadh muíntir Brandáin ag teacht iad ins na cóistí rithidís soir go dtí poínte na ranga agus dheinidís feadaoil suas go dtí muíntir Taobh a' Cnuic agus thógaidís na h-ainmhidhthe go léir go dtí an cnoc. Caitheadh na báillí dul abhaile arís gan aon rud aca.
    Bé tighearna Ventry tighearna talmhan an ceanntar so fadó. Bhí sé na comhnuidhe thiar i mBaile Góilín inaice