Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall dachad bliadhan ó shoin sé an tighearna talmhan a bhí annso ná Lord Ventry. Bhí sé 'na comhnuidhe in Daingean. Fear cliste cneasta a beadh é. Nior dhein sé acht cúpla seilbh riamh. Do sheilbh sé muintear Ó Néill i Tír agus Tadhg Cleady i Lios na Caol Bhuidhe. Do dhein sé muintear Pendy ó baile Branndán so seilbh leis. Bhí fear eile na tighearna taréis báis Ventry. Hickson a bainm dó. Cníopaire abeadh é. Do chuir sé gach éinne as a thigh. La amháin tháinig sé go Fatha. Bhi dubhlíonach de barántas aige. an céad tig a chuaidh sé isteach ann na tig Beat Ó Concubhair. Bhí Beat na shuidhe cois teine agus é ag caitheamh tobac nuair a tháinig
    Gerard Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry