School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Bíonn aonach sa Daingean an Satharn deirineach de gach mí. Bionn muca, beithidhigh agus caoire de díol ann. Tá páirc an aonaigh sa "Spa Road" i Daingean. Díoltar dhá phingin paidhc ar gach beithidh a cuirtear isteach i bpáirc an aonaigh. Nuair a díoltar beithidhigh tugtar scilling nó réal na cheannta chun ratha. Nuair a bhionn an margadh déanta idir beirt fhear sáthann an ceannuightheóir a bhata san pluid agus cuireann sé cuild de'n pluid ináirde ar dhrom an beithidhigh díolta. Nuair a díoltar capall fadó tugtaí an ceannra[ ] in aonfhacht leis. Siad na h-aontaí is mó a bhíonn san áit seo ná, Aonach an Daingean, Aonach Bhaile an Chláir, Aonach Chaisleáin agus Aonach Campa. Bíonn aonach mór sa Daingean an Céadaoin deire
        1. trade
    Cáit Ní Mhuircheartaig