School: Luachair (roll number 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. Do bhí fear in aice le séipéal na h-Ínse fadó agus do bhí dhá chapall aige agus aon oidhche amhain do chuir sé na capaill amach sa ghort agus nuair a bhí sé in am dul a chodhlad. Do chuaidh an fear a chodhlad agus a bhí sé 'na chodlad nuair do fhluich an oidhche agus do bhí sé fhluic gcómhnaide agus sa deireadh dúbairt sé leis féin go dtabharfadh sé isteach an dá chapall. D'éirig an fear agus do chuaidh sé amach sa ghrot agus do chuaidh sé ag cuardach an dhá chapall agus ní raibh sé a fhághailt ar aoncho [?]
    Chuaidh sé á gcuardhach gach aon áit ach ní raibh tás ná tuaisisg ortha. Do chuaidh an fear a chodad nuair ná raibh sé ag fághailt na gcapall agus nuair a thainig an mhaidin d'éirigh sé go luath agus chuaidh sé a gcuardach. Do fuair an fear an da chapall agus thud sé abhaile iadh agus do chuir sé isteach iad. Aon lá amhain do scaol sé