School: Luachair (roll number 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. Bhí duine bocht ann fadó is minich a bhí agus beidh go deo. Bhí cúig púint cíosa tuitighthe air agus ní bféidir leis é dhíol. Bhí muiltheóir inaiche leis is bhí sé lán d'ór is d'airghead agus ní thug sé cabhair ná Congnamh d'aoinne riamh.
    Cuimhnig sé ar sheift. D'imthig sé leis agus ní stad sé coidhthe is riamh gur bhain se amach tig an muiltheóir agus cad dhein sé na guid cúig phúint.
    Ma dhein do connaich an muiltheóir é agus chuir sé an dlíghe air. De réir dlighe an uair sin sé an pionós bhí ceapaighthe chuir ar an té guidhtheach cúig púint, ná é crocadh. Do rugadh mo duine bocht i láthair na dlighe agus daoradh chun a chrocta é. Do cuireadh i bpríosún annsan é go ceann deich lá feicheadh nó go dtiochfhadh an lá cun é crochadh.
    Ceann de's na laetheannta tháinig garda an príosún cuige le na suipéir agus dúbhairt sé leis go raibh sé le crocadh amaireach. Ní chuireann
    Eibhlín Bean Uí Ghrífín
    Lougher, Co. Kerry