School: Luachair (roll number 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. Bhí beirt dríothár ann fadó dar b-ainm McCarthy beag agus McCarthy Mór agus bhidís ag bailiú gach lá. Fuaireadar cortha beith af bailiughadh agus chuireadar a gcómhair le chéile agus shocruigheadar ar dhul ag díol bioráin, snáthaidí, sgabaill agus paidiríní. Do thangadar lá go dtí Crosaire agus d'imthig duine acha soir agus duine siar. Dubharada [?] le na cheile teacht gho dtí an gcrosaire arís i gceann blioadhain féachaint conus a bheradh aca.
    Maith mar a thárla. I gcionn lá agus bliaina thangadar go dtí an gcrosaire arís agus choirigeadar a gcuid airgidh. Bhí céard go leith púnt ag McCarthy (Mór) beag and céadh punt ag McCarthy Mór. Dheineadar dha leath don airgead annsan agus seo leó arí ag díol. I gcionn lá agus bliana arí thángadar go dtí an gcrosaire agus bhí dhá chéad ag McCarthy beag agus chéad go leith ag McCarthy Mór. Dheineadar dhá lath arís
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Seán Ó Seagda