School: Luachair (roll number 10045)

Lougher, Co. Kerry
Ml. Ó Domhnaill

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí tríur mac aige. Nuair d'eirigheadar suas dubhairt an t-athair leó go raibh sé cómh maith dhóibh dul céird éigin d'fhoghluim mar ná raibh aon rud aige féin le thabhairt dóibh. D'imthigheadar leó a bhíodar ag siubhal go d'thanagadar go dtí crosa a bhí sa bhóthar. Thóg gach duine acha a bhóthar féin agus dubhairt an duine ba shine acha gcaithfidís bheith ag an crosaire seo i gce [?] lae is bliana.
    D'imthig an triúr acha agus i gceann lae is bliana bhíodar ag an crosaire arís. Bhí an duine ba shine acha ann ar dtús agus annsan an tarna ceann ba shine agus i gceann tamaill tháinig an cea [?] a b'óige acha. Bhí árd áthas ar fad ar a athair nuair chonnaic sé cuige iad cheap sé go rabhadar marbh le fada nuair nach rabhadar af scriobhadh cuige.
    D'innis gach duine acha an céird a bhí aige dó. Dubhairt an duine aosta gur táilliúin é agus dubhairt an duine eile go foláir é agus dubhairt an duine a b'óige a
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Eibhlín Bean Uí Dhómhnaill