School: Breac-Cluain (C.) (roll number 16218)

Brackloon, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Néill

1. Tá lios i bhfeirm Mhuinntir an Fheirtéirigh i mBreach Chluain. 'Sé an ainm a nglaotar air ná Lios na gCraobh.Tá sé ana fhada agus tá sé ag dul síos timcheall ceathrú míle shlighe fé'n dtalamh go dtí lios Phádraigh Uí Ruacháin. Tá alán doras beag istigh ann.Tá poll in aice leis ar a nglaodhtar Poll na gCapall. Deirtear go raibh reilg taobh thuaidh de'n scoil. Cúpla bliadhain ó shin bhí fear ag treabhadh agus bhí cloch mhór leathan ar a shlighe bhí se chun é thógaint as an áit an lá san ach do dhearmhad sé é, agus an lá na dhiaidh sin tháinig sé fein agus fear eile chun é thógaint suas. Lá breágh do b'eadh é agus nuair a chuireadar a lámh uirthi thainigh tóirnigh agus tinntrigh agus báisteach, agus b'éigin leó stopadh tháinigh sgeon ortha agus níor baineadh léi ó shoin.
    Siobhán Ní Churtáin
    Fuaireas é seo ó