School: Breac-Cluain (B.) (roll number 16217)

Brackloon, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

Bhí feirmeóir mór ann fadó agus bhí buachaill bocht mar buachaill aimsire aige.

Bhí feirmeoir mór ann fadó agus bhí buachaill bocht mar buachaill aimsire aige. Bhí an bheirt acu pósta. Bhí tighthe agus gáirdiní bréaghte ag an bhfheirmeoir agus ní raibh ag an bhfear bocht ach an méid a thug an feirmeoir do. Bhí inghean ag an bhfheirmeoir agus mac ag an bhfhear bocht agus lá des na laeteanta cuaidh fear-feasa timcheall agus dubhairt sé leis an bhfeirmeoir gur biadh san an bheirt a pósfaí fós. Nior thaithin san leis an bhfeirmeoir a rádh gur bé mac an duine bhoicht a bheadh mar cliamain aige féin. Chuaidh sé go dtí an duine bocht agus lorg sé an mac óg air. Ní fheadffainn é tabhairt duit arsa an fear bocht mar níl aon duine eile sa tsaoghal againn ach é. Bhell arsa an feirmeoir bí glanta amach as so amáireach mar a dtabarfhair an leanbh dómsa. Ba leis an feirmeoir an tig a bhí ag an bhfear bocht agus ní bheadh aon áit eile aige chun dul, agus nuair a cuaidh sé abhaile d'innis séan sgeal do na bheann. Ní raibh sí sin sástha an leanbh a sgaoileadh uaití ní nách locht uirtí, ach nuair a chuimhnig sí ná bheadh aon áit eile acu cun dul do sgaoiladar leis an leanbh go brónach. Seadh bhí an feirmeoir sásta anois agus dubhairt sé ná beadh sé mar chliamhain go deo aige féin. Cuaidh sé go dtí na bhean agus dubhairt sé léi go marbhóghadh sé an leanbh, ach dúbhairt sí leis gan é marbhúghadhi naon-cor ar eagla na h-eagla go bhfaigheadh duine éigin
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Nóra Ní Laochdha