School: Breac-Cluain (B.) (roll number 16217)

Brackloon, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. (no title) (continued)

Bhí baintreach bocht ar an Riadg fadó.

(continued from previous page)
    a bhí á cur roimis agus dubhairt sé go imtheoghadh se ón áit. Tugadh a lán ar fad d'airgead do i dteannta an méid a thug na cailíní do. D'imtig sé go dtí an Riasg agus thóg sé tig núa ann agus do phós sé. Cuir sé fios ar a mháthair annsan. Bhí saoghal sona sásta acu an dá lá deug is a maireadar. Sin mar a déin Corr Lasg amadáin do Lord Ventry agus a lán daoine móra eile a bhí timcheall air.

Bhí garsuinín beag ann fado ag rit timceall na mbailre.

Bhí garsúinín beag ann fadó ag rith timcheall na mbailte. Cé leis é nó cad as a tháinig sé ní raibh fios ag aoinne agus nuair aon ceist air ní mór an tor a geabaidís uaidh. Do thóg feirmeoir mór cuige féin é agus sé an curam a cuireadh an feirmeoir air na ag tabhairt aire dá mháthair. Do bhí sí sin an críona an uair sin agus theastuig cabhair uaithe i gcomnuidhe cun í tabhairt isteach is amach agus ceap an feirmeoir saidhbhir seo go ndeanfad an garsúinín seo an obair go diabhail. Seadh am baich bhíodh an garsún ag tabhairt isteach is amach i gcomnuidhe. Is minic a dhfhíafruígheadh sí do can b'ainm do. Sé a geibeadh sí mar freagra i gcomnuidhe ná "Mé Féin a croidhe"Ní ró cneasta a bhíodh an garsúinín leis an seana bean agus is minich a chaith agus a leag sé í agus núair a d'fiafruígeadh an feirmeoir dí cé deineadh é deireadh sí "mé féin a croidhe" Ós más tu féin a dein é a deireadh sé níl aon leigheas ag aoinne ort.
    Aon lá amain thuit an Seana Bhean agus sé dhein an gharsúinín ach í chaitheamh isteach í dtor neanntóg. Chuaidh sé isteach agus
    Nóra Ní Laochdha
    Relative (other than parent or grandparent)