School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (continued from previous page)
    Muircheartach agus Cuirc ag cuardach i measc na gcloch lá agus cad a fuaireadar ach ladhar do phíosaí óir. Choimeádar 'na rún é, bhí ag eirghe go geal leo go dtí go bhfeacaidh fear eile an t-ór buidhe á bhailiú acu. Chuaidh an scéal amach agus fuaireatheas luach dhá chéad púnt 'na dhiaidh san, ach deirtí go raibh na mílte ag an mbeirt. Fuairtheas leis léinteacha agus éadaighe t'réis briseadh na loinge agus an ainm Ó Mulláin scríbhte ortha. B'shin é an fear a mhairbh an Captaen agus ba ó Abha-na-Scáil é. Do réir deallraimh dhein sé mórán airgid in Aimeiricé Theas agus bhí an saidhbhreas ar a phearsain aige ag teacht abhaile dho. Ní bhfuair a dhaoine muinnteardha féin pingin ruadh de'n airgead ach cheannuig an bheirt fhear a fuair an saidhbhreas go léir feirmeacha talmhan in a dhiaidh san.
    Mícheál Ó Cinnéide(70 bl) Feirmeóir
    Na Dúnta, Liospóil.