School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (continued from previous page)
    a dhein sé riamh. Is gairid gur tháinig fear agus capall aige go dtí an priosún. Glaoidh sé ar Mhártan agus chuir sé ar a chúlaibh ar an gcapall é. Thug sé Mártan abhaile go dtí na thig féin ach sar ar d'imthig an marcach uaidh dubhairt sé gurbh' é féin Naomh Mártain agus ainmhidhe do mharbhú 'na onóir. Mhairbh Mártan tarbh a athar agus bhí an Naomh ana bhuidheach do. Marbhuigheann gach aoinne rud éigin ó shoin i leith in onóir an Naoimh.

Bhí fear darbh ainm Mason ina mháigistir ar Thig na mBocht sa Daingean uair.

Bhí fear darbh ainm Mason 'na mháigistir ar Thig na mBocht sa Daingean uair. Protastúnach ó Shasana a b'eadh é agus bhíodh sé an dhian ar na daoine bochta abhí istigh. Bhí an ghráin acu air agus chúmadar na línte seo dhá aoireadh:-

'Se Mason an Bradaire de Shasanach beag gránda
    Nár thuill a bheith sa Union mar cheann ar na Paupers
    Théidheadh sé siúd abhaile uainn is nár thagaidh sé na shláinte
    Pé áit go bhfaighmíd fear 'na ionad a dhéanfadh ceart sa Hall dúinn.
      1. poetry
    Mícheál Ó Súilleabháin
    95
    Feirmeoir
    Gleann na Mine Airde, Co. Kerry
  3. (no title)

Bhí Ministir i mBaile an tSagairt in aice an Daingin seachtó bliain ó shoin agus b'é an ainm a bhí air ná Thompson.

Bhí Ministir i mBaile an tSagairt i n-aice an Daingin seachtmhó bliain ó shoin agus b'é an ainm a bhí air na Thompson. Bhí tineóntaithe fá agus bhí sé ana dhian ortha. Chuaidh sé go Sasana d'aon