School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (continued from previous page)
    i bhfuirm croise ann-- í clúdaighthe le chré anois, agus do reir na seandaoine do n-ofráiltí Aifrionn sa lios seo in aimsir na bPéin Dlighthe.
  2. Baile Fearainn ---Mináird Thiar.
    1: Lios Ráth an Óir: Ar thalamh Bean P. Uí Shuilleabhain. Timcheall le leath mhíle soir ó dheas ó Lios an Cheóil. Cuma cruinn - an bóna tóghtha le chré. É lán do sceacha agus raithineach. Deirtear go bhfuil Ciste Óir i bhfholach ann ach ní leighfeadh eagla d'aoinne dul a lorg.
    Bhí cailíní ag priocadh sméara dubha lá na blianta ó shoin agus agus níor stad duine acu gur chuaidh sí isteach sa lios 'á gcnuasach. Taréis teacht abhaile dhi buaileadh breoidhte í agus is ag dul in olcas a bhí sí i n-aghaidh an lae. Cuireadh fios ar an sagart agus is air a bhí an t-iongantas nuair a chonnaic sé seanbhean caithte liath sa leabaidh in ionad chailín óig. Taréis an Ola Dhéanach do chur uirre dubhairt an "iarlais " mar is iarlais a bhí ann, go gcuirfeadh sí abhaile an cailín óg a bhí sa lios.
  3. Baile Fearainn-- An Eaglais:
    1: Tá lios mór i bpáirc Shéamuis Uí Phrindibhil ar an Eaglais. Tá sé cúpla chéad slat ó thuaidh ó "Lios Ráth an Óir". An déanamh céadna air. Deirtear go bhfheictí soillsí ann fado.
    An Eaglais, Co. Kerry