School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (no title) (continued)

There were two men in Brandon long ago, Seán agus Dómhnall Ó Muineacháin.

(continued from previous page)
    mother lying dead. He was now so tormented that he paid Dómhnall two years wages in order to get rid of him, and he let him go home. He had to give him his brother's ears, Dómhnall went home, sewed on Seán's ears, and they lived happy together ever after. If they didn't live happy that we may, and if they were drinking bog water that we may be drinking tay.
  2. Do bhí buachaill ann fadó agud chuaidh sé lá go dtí'n cheardchain chun slabhraí treabhtha do dheisiú. Bhí sé ana dhéanach nuair a bhí na slabhraí deisighthe agus dubhairt an gabha leis fanamhaint leis go maidion ach ní fhanfadh .
    Ar an mbóthar abhaile dhó dhírig an spirid air. Má dhein níor chúl Seán uaithe, ach do bhuail sé treasnana gualan í le buile de'n slabhra agus nífhéadfadhsí corruighe ansan. Thug sé leis abhaile í agus cheangail sé istigh sa chúinne í. Bhí an spirid ag tathant air í scaoileadh agus ná feicfeadh aoinne go bráth airís í. Scaoil sé uaidh í sa deire ar choingheall ná chuirfeadh sí isteach ar aoinne go deo airís, nó dá ndéanfadh go bhfaigheadh sé féin greim uirthe airís.