School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. Bhí táilliúir ann uair. Lá amháin bhí sé 'na shuidhe anáirde ar an mbórd agus é ag déanamh muinirtle casóige. Bhí a lán cuileóg ag eitilt timcheall air.Bhuail sí buille den mhuinirtle ar an mbórd agus mhairbh sé céad díobh. Nuair a chonnaic sé an gaisce a bhí déanta aige dubhairt sé leis féin gur suarach an nídh do bheith ag fuagháil anáirde ar bhórd agus céad marbh aige. Fuair sé claidheamh istigh fahn leabaidh agus do scríg sé air - "Fear a mhairbh céad le h-aon bhuille amháin," agus d'imthig sé leis.
    Bhí sé ag imtheacht leis riamh agus choidhche go dtáinig sé go dtí áit 'na rabhadar ag tógaint cúirte móire. Ní fhéadfadh aoinne é thógaint mar gach maidean nuair a théighidís amach chuige bhíodh cuid de'n bhfhalla leagtha.
    D'iarradar ar an dtáilliúir fanacht ag faire air an oidhche sin agus dubhairt sé go bhfanfadh. Do shuidh sé anáirde ar a bharra.
    I lár na h-oidhche tháinig fathach mór agus chuir sé a ghuala leis an bhfalla chun é leagadh. Do chaith an táilliúir cloch mhór anuas air agus mhairbh é.
    An dara oidhche tháinig fathach eile agus
    AT1088: Eating Contest