School: Cluain Chumhra (roll number 15660)

Cluain Chortha, Co. Kerry
Seán Ó Súilleabháin

1. Séaraíocht
    Nuair a bhíodh na traimilí go flúirseach agus an t-iasg leis- lem' cuimhne féin, duine go mbeadh traimil aige agus ná beadh caoi aige ar dul amach nó cóir aige chuige chuirfeadh se a líon ar "séaraidheacht". Is amhlaidh a tugtaí leath an éisg a bhíodh sa líon do'n mbád. Ba chuma cé méid a bhíodh innte (sa bhád) agus an leath eile do'n dtraimil ach aoinne go mbíodh traimil aige bhíodh an méid a bhíodh sa traimil aige agus roinnt na séaraidheachta cómh maith. Is mó duine go mbíodh líon aige ná raibh bád ná roinnt i mbád ach oiread aige.