School: Cluain Chumhra (roll number 15660)

Cluain Chortha, Co. Kerry
Seán Ó Súilleabháin

1. Aithrighe Dhomhnaill Bháin
    An chead uair riamh a tháinig an aicíd ar na prátaí annseo níor chuir na daoine aon tábhachat ann. Ách do bhaineadar na prátaí, chuireadar ins na póill iad fé mar dheinidís riamh.Nuair a thángadar chun iad do thogaint as na póill ‘na dhiadh san is amhlaid a bhíodar go léir lobhtha, fuair mórán dhaoine bás dén ocras. Ar mhanam ná raibh aon bhaile seo sall go h.Uibh Ráthach an uair sin ag triall ar iasgáin chun iad a chur amach mar leasu ar na prátaí. Lá áirighthe bhí bád an bhaile seo thall,bhí duine cles na searaibh innte ar a dtugtaí Domhnall bán, mar bhí eann bán air. Ní théigheadh laga air ach ag eassgain, ní raibh se i faoistin le deich mbliana roimhesin. Agus iad ag teacht abhaile leisn na h-iasgáin agus an bád go slait le hualach acu nár dhéirig stoirm thabhásach, chrom-adar ar na h-iasgáin a thaosadh i bhfairrge. Ach obair ana mhall im baish na h-iasagáin a chaitheamh i bhfairrge, dá mhéid mar dheineadar i ndícheall bhíodar i mhaoghal bháidte amuichi lár bágha. Cheap Domhnall bocht gur mar gheall air féin a tháinig an stoirm, thug sé na miona, na móide dá dtiocfaidís saor ná sgaodfeadh sé aon lá éile thairis gan dun chun faoistine, Seadh thánghadar saor fé sgéal é, lá'r na mhaireach bhí an Satharn ann,seo le Domhnall bán in Daingan. "Ach gur thugas na móide '! " ar seisean. "Tá's agam nách saor a thiocfad as, mar ná suil aon pheaca dár deineadh riamh ná suil déanta agam. Sa ach amháiin na trí peacaí Dún mharbhú toiltheamhail, éigean mná óige, (ní cuimhin liom an ceann eile)
    Pádraig Ó Súilleabháin
    Kinard, Co. Kerry