School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Cormac

1. (continued from previous page)
    Do bhí Naomh i gCill Cuain ar a dtugtaí Naomh Cuain agus aon uair amháin nuair a bhí leanbh á bhaisteadh do chuaidh an Naomh go dtí an loch. D'eirigh an phiast aníos as an loc agus dubhairt an Naomh léi leigint do corcán a chur ar a ceann go dtí Lá an Luain. Do cheap an phiast gurb é an Luan a bhí chúiche a bhí i gceist ag an Naomh agus go leigfeadh ach b'é Lá an luain a bhí i gceist ag an Naomh ná Lá an Bhreitheamhantais. Nauir a chonnaic an phiast ná raibh an Naomh ag teacht chun an corcán a thógaint di do sháidh sí a ceann aníos as an loc agus dubhairt:-
    Is fada an Luan é a Chuain
    I n-uisge fuar ná fuil foláin