School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Timcheall deich míle ón Daingean tá tobar naomhtha ar a dtugtar tobar Naomh Breanndán. Tá sé ar bhárr cnoch Bréanainn...

Ainm an té do bhailigh,
    Colm Ó Loinsigh,
    An Coill.
    Ainm an té a htug,
    Nóra Ní Concúbhair
    An Coill,

Timcheall deich míle ón Daingean tá tobar naomhtha ar a dtugtar Naomh Breanndán. Tá sé ar bhárr cnoch Bréanainn. Deirtear turas ann gach 29ad lá de Mheitheamh. Tugann na daoine an t-uisce abhaile leó.
    Deirtear ná geóbhtha aon bun de'n tobar sin dá bheithfá ag cuardach go deó. Lá amháin do cuaidh beirt fhear suas le maide mór chur síos sa tobar chun an bun d'fághail ach do theip ortha bun an tobair d'fághail.
    Colm Ó Loingsigh
    An Choill, Co. Kerry