School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Bhí fear ann fadó agus bhí sé 'na cómhnuidhe í dtgín bheag leis féin. Ní raibh aige ach aon mhac amháin...

Bhí fear ann fadó agus bhí sé 'na cómhnuidhe í dtgín bheag leis féin. Ní raibh aige ach aon mhac amháin. Lá amháin tháinigh tínncéir timcheall ag lorg biadh ach fear ab-eadh Seán ná tabharfadh aion rud des na boicht. Níor thug Seán ain rud don tínncéir ach ní raibh athair Seán istigh in-aon chor. Nuair a bhí Seán ag dul go dtí an baile mór an oidhche sin bhi drean tínncéirí taobh istigh de claidhe.
    Do léimeadar amach ar an mbóthar agus rugadar greim ar Seán bocht. Tugadar léasadh maith dó agus bhí sé ag béichíghil is ag lúirigh. Tréis tamaill do leigeadar uachta é agus cuaidh Seán a slíghe do féin. Nuair a bhí Seán ag teacht abhaile an oidhche sin. Tháinig sé abhaile ar slíghe éigin eile ach bhí na tínncéirí ann roimis. Do connaich sé iad agus do rith sé uatha.
    An lá 'na dhiaidh sin tháinig tínncéir ag lorg bainne ach ní raibh Seán istigh. Do thug a athair an bainne do. D'imthigh sé annsan agus níor feacathas ó shoin iad.
      1. people by social grouping
    Seán O Loingsigh