School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Do bhí fear ann fadó agus ní raibh aon mhach inaon-chor aige. Bhí sé 'na í dtigh bheag é féin agus a mhnaoí...

Do bhí fear ann fadó agus ní raibh aon mhach inaon- chor aige.
    Bhí sé 'na í dtigh bheag é féin agus a mhnaoí. Lá samhraidh a bhí ann dúbhairt sr leis an mhnaoí go raibh sé ag dul go dtí an gort chun an féar do baint. Nuair a tháinigh se isteach ní raibh aon dínnéar ullamh ag a bean dó.
    Dúbhairt an mhnaoí leis go raghadh sí féin amach chun an féir do bhaint agus é féin faineacht istigh chun obair an tighe do dhéanamh. Do thosnaig sé ag déanamh choigine. Nuair a bhí an choigin déanta aige do chuir sé an mheadar ar an úrlár.
    Do chuaid sé chun bosca móna d'fághail igcóir na teine.
    Nuair a tháinigh sé isteach do bhi an uachtar doirtighthe ag an mna mhuc. Níor dhein sé ach grafán a chaitheamh leí agus í do mharbhadh. Annsan chuir sé an bhó in áirde ar díon an tíghe agus ceangall sé tead leis an t-simné. Do thosnuig an bhó ag béich géimridh nuair
    AT1408: The Man who Does his Wife's Work
    Seán Ó Loinghsigh