Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Do bhí teampall í mBaile 'n t-Sagairt uair amháin. Do bhí sagart 'na cómhnuidhe ann agus bhí roilig inaice an teampaill...

Do bhí teampall í mBaile 'n t-Sagairt uair amháin. Do bhí sagart 'na cómhnuidhe ann agus bhí roilig inaice an teampaill. Do bhí cath mhór inDún Síon - na Seánaigh in aghaidh na Dómhnallaigh agus sa cath san do marbhuigheadh dá chéad Seán agus dá chéad Dómhnall agus alán eile daoine agus do cuireadh iad san roilig san. Tamall eile 'na dhiaidh san do marbhuigheadh an sagart féin agus do cuireadh é inDún Síon agus tá cloc mór 'na luighe ar an uaidh agus tá línte ar taobh amháin de. Deirtear gurbh é sin an t-ainm a bhí ar an sagart atá curtha ann ach níl fhios ag aoinne í gceart cad tá ann. Cuirtear leanbhaí gan baiste sa roiligh fós. Tá cúpla fhocal focal filíochta mar gheall air agus seo iad:-
    Do marbhuigeadh dhá chéad Seán is dhá chéad Dómhnall
    Ó Béal Trágha Bhig go Lisín an Cómhraich.