School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. Ins an t-sean aimsir bhí iasg mór í mbádh an Daingin. Ní raibh aoinn ábalta dul ag iasgach mar bhí an t-iasg mór seo ann.
    Má cuaaidh aoine amach sa bhfairrge bíodh an t-iasg amuigh, agus bhí sé ábalta gach bád a scoltadh. Do chuaidh na mílte daoine amach chun é do marbhú ach níor eirigh leo teacht inaice leis in-aon cor.
    Oidhche amháin bhí fear sa Daingean agus bhí leisge air dub timcheall an bóthair go Rínn Beagh. Sa deire do cuaidh sé síos go dtí an caladh agus cuaidh sé isteach i mbád mbeagh agus ar aghaidh leis chun fairrge.
    Nuair a bhí sé leath-slíghe siar is annsan a cúlaidh sé an fothrom go léir. Tháinig eagla an dómhain air ach tar-éis tamaill bhí fhios aige go raibh an t-iasg ag teacht. Do bhí uisge
    Peadar Ó Fearghail
    Dún Séann, Co. Kerry