School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. Bhí fear agus bean in Abha na Sgáil. Pedléar ab eadh an fear agus bhi a lán airgid acu. Lá amháin bhí se ag dul go Tráighlí agus thug an bhean leath-raol do agus bhí poll ins an leath-real. D'imtigh sé go Tráighlí agus do coimeád sé an leath-raol. Nuair a thainigh se abhaile do cuaidh se go Baile Branndán. Nuair a bhi se ar an mbóthar do bhuail beirt fhear leis. Do thógadar gach rud a bhi aige agus do marbuigheadar é.
    Do chuireadar isteach í loch é agus nuair ná raibh sé ag teacht abhaile do cuaidh an bhean go díos na Gárdaí ach ní raibh an fear le fághail. Bhí ar an mhnaoí imteacht go Tráighlí ag obair mar
    Peadar Ó Fearghail
    Dún Séann, Co. Kerry