School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Fadó nuair a bhí na Péin-Dlighthe in Éirinn do bhí na sagairt ag teitheadh os na Sasanaigh san am bhíodar ag tógairt an droichead í nGatharnaig trí míle on Daingean...

Fadó nuair a bhí na Péin-dlighthe in Éirinn do bhí na sagairt ag teitheadh ós na Sasanaigh san am bhíodar ag tógaint an droichead í nGatharnaig trí míle 'on Daingean.
    Lá amhaín tháinigh sagart timcheall na h-aíte sin, agus bhí sé ag cainnt leis na daoine a bhí ag obair sa droichead. Dúbhairt an sagart leó má thagann saighdiúir an treó so abair leis go rabhas imthighthe an bóthar díreach. Annsan do chuaidh an sagart go dtí coill a bhí inaiche na h-abhann. Cúpla uair 'na dhiaidh san tháinigh saighdiúir ag marcíocht ar capall agus cuir se ceist ar na daoine an bhfacadar sagart agus dúbhradar go raibh se imthighe an bóthar díreach. Nuair a bhí an saighdiúir as radharc tháinig an sagart agus dubhairt sé na thiochfadh sé thar-nais beó. Do bághadh é í abhann inacie le Lios Dorgan ceithre míle ó'n Daingean.
    Seán Ó Máirtín
    Baile an Bhúlaeraigh Theas, Co. Kerry