School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. Ainm an té do thug.
    Mícheál Mach Gearailt, Baile na nGall

Deirtear go dtáinigh an Glas Gaibhneach isteach ón bhfairrge i mBaile Uachtarach agus nár dhein sí stad ná staonadh go dtí gur srois sí Cillmaolceadar.
    Do bhí bean bocht ins an gCíll agus bhí carraig lasmuich dá tigh. Gearr sí dá pholl déágh ins an gcloich cómh cruinn le liothróid. Do tagadh an Glas Gaibhneach gach maidean agus do cruithadh an bean bocht an bainne isteach 'na beíste. Sa deire do culaidh Droch-fhear mar gheall ar an mbó agus do thaínigh sé an maidean so agus criathar aige.
    Do thosnuigh sé ag crúth na mbó. Do bhí sé ag crú agus ag crú go dtí gur fheách an bó siar. Connaich sí an bainne ar an dtalamh. Do thug sí speach agus do
    Breandán Mach Gearailt
    Baile na nGall, Co. Kerry