School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry

Tigh Locha

Ainm an té do thug
    Mícheál Mach Dómhnaill
    Tigh Locha

Sa feirm atá againne tá cuid de ar a dtugtar Cíll na gCléireach air agus glaodhtar Cíll na gCléireach leis ar an seana-thig atá sa feirm sin toisg Cíll beag a bheith ag na manaigh ann fadó. Bhí seana-roilig timcheall air. Nuair a bhí saighdiúirí Cromaill san Daingean do loiteadar an Cíll, acht do bhaineadh úsáid as an roiligh í bhfa'd 'na dhiaidh sin. Is ann a cuireadh na cléir agus na bráithir ar feadh i bhfad tar-éis an sgrios.
    Timcheall 1877 thuit bráthair Mach Gearailt marbh ann agus é ag dul ar snámh. Is fíor go raibh seana-roiligh ann mar lá amháin nuair a bhí mo sean-athair ag treabhadh ann do
    An Loch, Co. Kerry
    Seán Mac Dómhnaill