School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Nuair a tháinigh Cromaill go h-Éireann do cuala na daoine in Dún Síon go raibh cuid dá arm ag teacht go dtí Corca Dhuibhne cun an áit de creacadh...

Nuair a tháinig Cromaill go h-Éireann do cuala na daoine in Dún Síon go raibh cuid dá arm ag teacht go dtí Corca Dhuibhne cun an áit de creacadh. Do cuireadar a gcuid stoc agus a gcuid féir agus gach rud a bhí acha amach ar an áit go gladohann siad an Dún air. Nuair a tháinig na saigdiúirí go dtí an baile dubhairt na daoine leo an "Dún do Síonadh". Sé an brígh a bhí leis sin ná coimeádh amach ón Dún. Do bhí na fir go léir beagnách amuigh ar an Dún agus trínnse geárrtha aca cun an áit do cosaint. Is as na focail Síon an Dún a glaodhtar Dún Síon ar an mbaile.
    Pádruigh Ó Muircheartaigh
    Dún Séann, Co. Kerry