School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

Bhí bean ann fadó agus bhí sí pósta. Tréis roinnt bliaina do fuair sí bás...

Bhí bean ann fadó agus bhí sí pósta. Tréis roinnt bliana do fuair sí bás. Do pós an fear arís. Tréis cuid mhaith fuair an fear litir o'n céad bean á rádh leis cun teacht ag trial uirte agus ná dhéanfadh sí aon nídh leis an (cead) bhean eile. Is amlaidh a rug na púcaí í agus cuireadar bean eile ‘na n-ionad. Do bhí sí í lios aca agus ní íosfadh sí aon rud dóibh. Bhí tigh feirmeóra inaice leis an lios. Do cuireadh an feirmeóir pláta prátaí ar an mbord do buachaill aimsire a bíodh amuigh. Do bhíodh na prátaí ithte gach oidhche. D’fanadar ag faire oidhche. Do tháinigh an bhean agus d’ith sí na prátaí. Do sgríobh sí go dtí an fear chan teacht ‘na cóir. Do cuaidh
    Pádruigh Ó Muircheartaigh
    Dún Séann, Co. Kerry