School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    Bhíodh poll i lár na cloiche agus bhíodh sé cómh mór le grealeal. Bhíodh píosa adhmad aníos as an bpoll aca agus bhídís síos suas leis. Bhíodh an sean-fhocal sa ar siubhal aca "Tugaid an leith i luath, Tugaidh na cruaca ag cáthadh. Beidh muilleann ar gach sruth agus leanbh i mbun gac páiste,
    Seán Ó Cathasaig. Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Pádraigh Ó Cathasaig. Baile an Góilín do é.
  2. Tá mórán golláin tímcheall na háite seo. Tá ceann i mBaile an Mhuilinn, ceann i mBaile Móir thiar agus ceann i mBaile an Góilín. Tá Ógham craobh sgríobhte air an gceann atá in aice an Coláisde i mBaile an Goílín. Tá cloc mór i dtrágh Bhaile an Góilín agus poll mór ina lár. Tá ciorcal cloc in áirde air Chnoc Baile Mhic an Daoil. Tá leacht mhór cloch thiar sa Clasac. Is amhlaidh a marbhuigheadh duine annsan fadó, agus gach aoinne a gheibheann thairis an áit sin caithidís cloc ann agus deiridís
    Pádraig Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry