School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ag imteacht tráthnóna. Na siongáin a bheith ar an mbóthar. Na cait a bheith ró gairid don dteine. Na caorac a bheith ag teacht anuas ó'n gcnoc. Na ba a bheith ag rith le brothal um tráthnóna. An spéir a bheith dearg thiar tráthnóna cómhartha deag-aimsire. An spéir a bheith ana gorm iseadh cómhartha deagh-aimsire. Deatac a bheith ag teacht anuas an tsimné iseadh cómhartha báistighe.
    Micheál Ó Fiannachta, Baile an Góilín, Dainghean,
    Thug Máire Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean do é.
  2. Seana-Iarsmaí
    Tá mórán seana-goláin le feiscint tímcheall na h-áite seo. Tá ciorcal cloc thuas sa cnoc i mBaile an Góilín. Deirtear go bhfuil duine éigin curtha ann. Tá cloca beaga go léir ag seasamh tímcheall ann agus tá doras déanta annsan le cloch eile. Tá dhá cloch móra ag seasamh ann agus cloc mór anáirde ar a mbarra. Deirtear go bhfuil duine éigin curtha annsan leis. Tá goláin mhóir in aice an Coláisde i mBaile an Gháilín. Tá óghamh sgríobh
    Eóghan Ó Fiannachta
    An Baile Mór, Co. Kerry