School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

19. Duibhín ó Duibh. Thar fairrge anoir. Ag innsint a sgéil, gan féith gan fuil. (Leitir).
    20. Muilleann an dheineadh an abhainn. Is é ag imtheacht thall is thoir. Coineall is Coinnleóir ann. Is cuirse leath preann as san.
    Micheál Ó Fiannachta, Baile an Góilín, Dainghean,
    Thug Máire Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean do é.
  2. Seancus i dtaobh na h-aimsire.
    Bogha gréine ar maidin iseadh cómharthaí báistigh. Fáinne tímcheall ar an ngealaig iseadh cómharthaí báistigh. Grian a bheith geal ag dul fé tráthnóna iseadh cómharthaí báistigh.
    Nuair a mbíonn an réilthín ró gairid do'n ghealaig. Nuair a bhíonn an gealach iompuighthe síos suas. Nuair a bhíonn rudaí gléasta ag dul tríd an aeir. Nuair a bheadh na faoileáin ag teacht isteach ar an dtalamh. Na sgiatháin leathair a bheith ag imtheacht ana íseal. Na géanna a bheith ag socarúghadh na gcleití. Féach-mara a theacht isteach ó'n uisge agus a theacht ó's cionn na talmhan. Na róinnte a bheith ag teacht i bhfoithin. Na míola cortha a bheith
    Mícheál Ó Fiannachta
    Máire Ní Fhiannachta