School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    bhéal an mhúnlaig. Do leig sé an geir leighte isteach ann agus líon sé an múnla. D'fág sé sa mhúnla é go dtí gur dhóigh leis go raibh sé cruaidh a dhóithin cun í do thógaint amac. Do bhí solas na bliadhna aige annsan as a cuid geire.
    Máire Ní Ghríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Máire bean Uí Ghríbhthín, Baile Móir, Dainghean dom é.
  2. Pósadh
    Tímcheall trí fichid bliadhain ó shoin phós Seán Mac Gearailt ón nDainghean le cailín ón gCill. Inghean Uí Shúilleabháin a b'ainm di. Is ar an Satharn a phósadar. I dtig an cailín a bhí an pósadh aca. Do fuair gach aoinne a ndóithin le n'ól agus le n-ithe. Tig íseal a b'eadh é agus ceann tuighe air. Siar san oidhche do connacadar cúcha buachaillí tuighe. Bhí fiche duine aca ann. Cuaidh cuid des na daoine amac cun an teich a cur ortha acht bhíodar ró mhaith dóibh. Bhriseadar isteach agus do óladar a raibh san sathac. Nuair a bhíodar ar meisge thosnuigheadar ag caitheamh na mugaí ar na daoinibh. Do cuireadar