School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    macairí. Thánadar Béal na gCloc aniar go Baile Móir. Bhíodar sa Bhaile airís go luath tráthnóna agus cuaidh an beirt aca a chodhladh an oidhche sin. Ar maidin go moc d'eiriig Seámas Ó Gormáin. Dúbhairt sé leis an fear eile an raibh sé 'na shuidhe acht dúbhairt sé go raibh raibh gac aon cnámh 'na corp tinn. Dúbhairt Seámas Ó Gormáin go raibh sé féin cómh maith agus a bhí sé riamh agus dhein sé babhta rinnce. Do cuaidh an fear thar lear abhaile agus ní fada a bhí sé sa bhaile nuair a cailleadh é taréis an' siubhlóid ar fad.
    Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Pádraig Ó Súilleabháin, Baile an Góilín, Dainghean dom é.
  2. Doineann
    Tímcheall deich mbliadhna fichead ó shoin tháinig gála mór gaoitne i bparóisde Múrach. Tímcheall na Nodhlag a b'eadh é. Do thosnuigh sé ar a deich a chlog san oidhche agus ní chiúinigh sé go maidin. Ní raibh aon coinne ag aoinne leis. Níor fhágadh aon stáca sa pharóisde nár séideadh. Bhí stán