School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    nuair a d'iompuig an naomhóg. Bhí ana stuirm ann agus bádhadh beirt aca. Bhí snámh ag an bhfear eile agus bhí sé ag snámh ar feadh na h-oidhche. Bhí dreámhre ag teacht aníos ón uisge agus thug sé faoi bhreith air acht tháinig tonn agus thug sí leis é, síos arís. Thug sé fé leis airís agus d'imthig an rud ceadhna air. An cuigeamhadh babhta dhein sé an bheart agus tháinig sé saor. Ó shoin i leith níor cuaidh sé ag iasgach.
    Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Pádraig Ó Súilleabháin, Baile an Góilín, Dainghean dom é.
  2. Duine Cáileamhail
    Bhí fear ina cómhnuidhe i mBaile Móir dárb ainm Seámas Ó GormÓin. Bhí sé ana mhaith chuin siubhail agus chuin fiadhaig. Tháinig stróinséar thar lear á thástáil. Ar maidin go moch d'eirig an bheirt aca. D'fágadar Baile Móir. Ar dtúis cuadhar anáirde ar Cnoc Branndáin. Annsan drom a chnuich soir go barra cnoc Abhanascáil treasna siar go cnoc na
    Máire Ní Ghríbhthín
    An Baile Mór, Co. Kerry