School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    áit atá an t-aonac anois. Do bhí fear dárb ainm Mícheál Ó Concúbhair 'na cómhnuidhe ins an áit agus do bhí cómhacht aige. Nuair d'feicfidh sé na daoine ag dul isteach. do thógadh sé an t-airgead amach as a bpócaí i gan-fhios dóibh. Fé dheire thug an Tighearna Fionntrágha fé ndeara é agus d'fág sé an áit. Díoltar dhá phingin paidhc as gach ainimhidhe sar a leigtear isteach san bpáirc iad. Geibhtear leath-coróinn luck as gach ainimhidhe a díoltar. Aonac na mbanbhaí an t-aonach is coitcheannta a bhíonn sa Dainghean.
    Seán Ó Gríbhthín, Muilleannagleamaig, Dainghean.
    Thug Bríghid Ní Gríbhthín, Muilleannagleamaig, Dainghean do é.
  2. Na Fianna.
    Tá lios i gCathrama Phúca agus deirtear gurbh é Fionn Mach Cúmhaill a thóg é. Do bhí cloc mhór lasmuigh do agus do bhíodh gac aoinne d'iarradh é do caitheamh. Do theip ar gach duine acht Fionn. Do bheir sé air an gcloic agus d'árduig sé í le fuinneah. D'imthig an cloc ó Ceathramhain na
    Seán Ó Ghríbhthín
    Muileann an Ghlíomaigh, Co. Kerry