School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    tighthe ar Seán Mac Genadha ó Baile Riabhach. Do bhí beirt fear tuas ann an oidhche céadhna ag obair agus nuair a bhíodar ag dul abhaile do las ceann aca a phíp agus do caith sé an lasán isteach sa tig. Ceap sé go múchadh sé acht níor mhúc. Do thóg na tighthe go léir teine. Do dóghadh mórán inill do gach saghas. Do dóghadh féar, coirce, dhá pónaire, capall agus mórán ainimhighthe. Tímcheall a ceathair a clog ar maidin do connach an cailín an deatach go léir agus do rith sí amach. Do bhí gach rud dóighthe acht amháin beithidheach ag Ó Curráin aca ag féarach. Do bhí sí sin amuigh agus a eirbeall ar lasadh agus do mhúch an cailín aimsire é. Ní fhéadfaidís na tighthe a mhúchadh agus do tháinig gála gaoithe. Do dóghadh an cnoc annsan agus muilleann nuadha. Do fuair sé dhá mhpúnt airgid as na rudaí a dhóghadh. Deirtear go raibh Dia buidheach do agus gur mhór an t-ádh a bhí leis an oidhche a dóghadh iad.
    Seán Ó Gríbhthín, Muilleann na Gleameug, Dainghean.
    Thug Bríghd Ní Gríbhthín, Muilleann na Gleameug, Dainghean do é.