School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    cé cailleadh ar an gcrois. Ní raibh aon fhreagra ag an mbuachaill le tabhairt ar an gceist acht leig sé air gur b'amhlaidh a bhí an freagra dearamhdhta aige. Bhí sé ag cuimhneamh ar an fhreagra mar d'eadh nuair a phrioc an máighistir é cun eagla a chuir air. Anois bhí sé mar dhroch-bhéas ag an mbuachaill céadhna bheith ag easganaidhe i gcómhnuidhe. Nuair a phrioc an máighistir é labhair sé go tapaidh agus dúbhairt "Ó, Íosa Chríost." "Go maith" arsa an Sagart agus d'imthigh sé leis go sásta. Ní nách ionghnadh ceap sé go raibh an freagra ceart ag an mbuachaill. Ní dhéanfadh an buachaill aon nídh mara mbeadh an priocadh a fuair sé ón máighistir agus an droch bhéasa bhí aige féin.
    Máighréad Ní Shéaghdha, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean, di é.