School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    uair dárb ainm muinntir Dála. Cuaidh beirt síos sa bhFaill agus bhí duine dos na cómharsain 'na teannta. Fuaireadar soitheach geasa sa bhfairrge. Thugadar leó abhaile é. Nuair a cuadhar abhaile bhí sé beagáinín dorcha. Lasadar an coinneal os cionn an tsoithigh féachaint an raibh puinn ann. Do lasadh an t-íle an tig agus na daoine. bhí asal agus capall istig sa tig an uair sin an uair sin agus do lasadh iad san leis.
    Siobhán Ní Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Bríghid Ní Chíiomháin, Baile an Góilín, Dainghean di é.
  2. Doineann
    Tímcheall trí fichead bliadhain ó shoin tháinig tuille mhór. Bhí an Tighearna Fionntrágha ina cómhnuidhe i mBaile an Góilín an uair sin. Tháinig an tuille anuas trí gleann ón gcnoc. Thug sé coca féar agus stácha coirce ón dTighearna Fionntrágha. Do baineadh an ceann dá thig. Bhí tóirneacha agus splanncaca leis ann agus bhí mórán ainimhighthe amuigh ag an dTighearna Talmhan. Do mharbhuigheadh capall
    1. processes and phenomena
    Siobhán Ní Loinghsigh