School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    mbó cun go mbeadh an rath ortha. Crúdhtar an dá shine ar dtúis. Ní ceart aon bhainne a dhortha le linn crúidhte. Nauir a bhíonn ba taréis breith cuirtear an gamhain fén gceann chuin é líobhadh.
    Capall:- Stáblá a tugtar ar an dtig ina mbíonn sé. Sé an slíghe a glaodhaimíd ar na cearca ná tuic, tuic, na lacain téic, téic, ar na géanna, beadaí, beadaí.
    Séamus Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Muiris Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.do é.
  2. Capall Draoidheachta
    Bhí fear ina cómhnuidhe i mBaile Íochtarach tímcheall le céad bliadhain ó shoin. Bhí inghean aige agus cuir sé í go Baile an Mhuillinn, agus thug sé cúig céad púnt di. Phós sí ann. Bhíodh sí ag bruighean le na fear gach aon lá. Cailleadh í agus nuair a bhíodh an máthair ag dul an Dainghean bhíodh an fear ag treabhadh agus aon lá amháin agus í ag dul an Dainghean bhí sé ag treabhadh. Thuit an dá capall sa clais. Bhí a gcosa buailte suas le na céile. Ní
    Séamus Ó Loinghsigh
    Muiris Ó Loinghsigh