School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    bhí fear san oileán agus bhí sé amuigh i naomhóg. Connaich sé mórán éadaighe geala ar crochadh ag trimiúghadh agus fear agus capall is cairt aige. Nuair a connacih sé iad chas sé isteach agus ni chuaidh sé amac ó shoin.
    2. Bh í fear agus bean ag teacht ón nDainghean oidhche fliuch fiadhain. Nuair a bhíodar age Lios an Mhóránaig bhí capall sleamhain dubh ag ithe i dtaobh an bhóthair. "Nách breágh an capall é" arsa an fear leis an mnaoií. Tabharfaidh sé go mullach an clasaig sin. Dúbhairt an bean leis leigint do mar ná feadar sé ná go púca é. Le na linn sin léim an capall amach air an mbóthar agus níor stad sé go gcuaidh sé go mullach an clasaig. Deirtear gur ag faire óir a bhíodh sé nó gur capall saighdiúra é mar connaic beirt fear mórán saighdiúirí ann tamall mhaith ina dhiaidh sin.
    Mícheál Ó Fiannachta, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Cáit Ní Fhiannachta, Baile an Ghóilín, Dainghean do é.